Katalog znalezionych fraz
aaaaWelcome to my worldaaaa

Temat: Śledzie po jurszczyńsku*
znalezione na forum kuchennym Gazety Wyborczej:

Śledzie po jurszczyńsku
300-500 g filetów sledziowych w oleju
1-2 cebule
20 zielonych oliwek bez pestek
1 lyzka zielonego pieprzu
1 lyzka kaparow
swiezo zmielony pieprz
2 listki laurowe
1-2 lyzki ziol prowansalskich
oliwa extra vergine
2 zabki czosnku

Sledzie pokroic na dowolne kawalki, cebule w polplasterki. Ukladac w sloiczkach warstwami naprzemiennie wszyskie skladniki, przesypujac warswy obficie pieprzem i ziolami prowansalskimi. Na koniec wlozyc listki laurowe. Wszystko to zalac oliwa i zostawic w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, po czym wstawic do lodówki.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=12091



Temat: Sledzie po jurszczynsku*
Jest to moja modyfikacja przepisu znalezionego w sieci, autorstwa Jana Kowalskiego . Niestety nie pamietam z jakiej dokladnie stronki pochodzi.



300-500 g filetów sledziowych w oleju
1-2 cebule
20 zielonych oliwek bez pestek
1 lyzka zielonego pieprzu
1 lyzka kaparow
swiezo zmielony pieprz
2 listki laurowe
1-2 lyzki ziol prowansalskich
oliwa extra vergine
2 zabki czosnku

Sledzie pokroic na dowolne kawalki, cebule w polplasterki. Ukladac w sloiczkach warstwami naprzemiennie wszyskie skladniki, przesypujac warswy obficie pieprzem i ziolami prowansalskimi. Na koniec wlozyc listki laurowe. Wszystko to zalac oliwa i zostawic w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, po czym wstawic do lodówki.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=2182


Temat: Schab pieczony w winie - MAlgos.dz
Marghe, czy ten na zdjeciu jest z rekawa, czy polewany?
Jakos sie boje luzem schab w piekarniku, ze za suchy bedzie.

Co do ziol - co kto lubi, leciutko zasugeruje, ze rozne ziola (lub ich mieszanki w odpowiednich proporcjach) inaczej smakuja z roznym miesem.
I tak ( no nie wyszczypal mnie ten ananas najwyrazniej)
dosc uniwersalna mieszanka sa ziola prowansalskie
rozmaryn - lekko ostry - rewelacyjny do wieprzowiny (nie bez powodu Wlosi robia z nim szynki)
majeranek - doskonaly do tlustej wieprzowiny - nie ma to jak boczus, albo smalec z majerankiem
do wolowiny polecam bazylia + tymianek w stosunku 1:1 - doskonale komponuje sie z czerwonym winem
ta mieszanka, ale w torche innych proporcjach (3bazylii, 2 tymianku) jest doskonala do polaczen cukinii z pomidorami
do bialego wina zas nie ma jak estragon - za to polaczenie kocham sos bearnaise.
Mozna jedne ziola lubic bardziej, a innych nie trawic, ale sa pewne polaczenia wydobywajace pelny charakter czy dodajace finezji potrawie.
Jak bulka i maslo
sledz z cebulka.... itd

Kurcze, swoja droga tyle tych przepisow, ze juz nie wiadomo co najpierw
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=2128


Temat: Ryby
ŚLEDZIE PO JURSZCZYŃSKU

czas przygotowania : 5 minut
paczka (300-500 g) filetów śledziowych w oleju (zdecydowanie polecam powszechnie dostępne matiasy firmy "LISNER"),
1-2 cebule,
oliwki (najlepsze są firmy "ACORSA" z puszki),
pieprz,
2 listki bobkowe,
zioła prowansalskie,
olej roślinny,
może też być ząbek czosnku lub wymiennie świeża lub konserwowa papryka dla smakoszy,
butelka piwa do popicia.

Śledzie pokroić na dowolne kawałki, dodać pokrojoną cebulę, całe oliwki, listki bobkowe, posypać pieprzem i - nie żałując - ziołami prowansalskimi. Wszystko to zalać olejem i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, aby śledzie przesiąkły cebulą, po czym wstawić do lodówki. Spożywać schłodzone, koniecznie popijając piwem, inaczej po posiłku będziemy musieli wypić wiadro wody!.
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,204.html


Temat: Sledzie...
Po JURSZCZYŃSKU

paczka (300-500 g) filetów śledziowych w oleju (zdecydowanie polecam powszechnie dostępne matiasy firmy "LISNER"),
1-2 cebule,
oliwki (najlepsze są firmy "ACORSA" z puszki),
pieprz,
2 listki bobkowe,
zioła prowansalskie,
olej roślinny,
może też być ząbek czosnku lub wymiennie świeża lub konserwowa papryka dla smakoszy,
butelka piwa do popicia.

Śledzie pokroić na dowolne kawałki, dodać pokrojoną cebulę, całe oliwki, listki bobkowe, posypać pieprzem i - nie żałując - ziołami prowansalskimi. Wszystko to zalać olejem i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, aby śledzie przesiąkły cebulą, po czym wstawić do lodówki. Spożywać schłodzone, koniecznie popijając piwem, inaczej po posiłku będziemy musieli wypić wiadro wody!.
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,427.html


Temat: Śledzie w oleju z porami i kaparami*
Przepis zaczerpnięty z miesięcznika Kuchnia wyd. Agora. Już na wstępie musiałam poczynić zmiany w przepisie, ponieważ tytułowy śledż w oleju dalej okazał się śledziem w dobrej oliwie. Zdecydowałam się na dobry olej. Zmieniłam też proporcje i ilość składników. Wychodzą pyszne, przepis rozdaję wszystkim znajomym, pojechał mailem nawet za Atlantyk. Śledzie kupuję w zamykanym foliowym woreczku (firmy nie pamiętam) w lekko słonej zalewie, więc nie trzeba ich moczyć, wystarczy umyć pod bieżącą zimną wodą. Śledzi w woreczku jest 0,5 kg, tzn. 4 - 5 filetów. Jeśli kupicie bardzo słone, a nie lubicie tego smaku, wystarczy je wymoczyć przez 2 - 3 godziny. Nigdy tego nie robię, bo wolę zdecydowany smak dość słonego śledzia, a poza tym z dodatkami traci na słoności.

Składniki
1/2 kg filetów śledziowych
1 mała puszka anchois
2 niezbyt duże pory (tyko biała część)
3/4 szklanki oleju
1/4 łyżeczki ziołowego pieprzu
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki małych kaparów z zalewy
1 łyżeczka soku z cytryny
ew. szczypta soli

Filety kroimy na 3 - 4 cm kawałki, fileciki anchois na małe 1 cm cząstki. Mieszamy je razem ze śledziami.
Umyte dokładnie pory kroimy w plasterki i dusimy w kilku łyżkach oleju, dodając pieprz i zioła. Gdy będą miękkie, dodajemy kapary, sok z cytryny i resztę oleju, ale tylko tyle, żeby pory w nim nie pływały, a były dobrze olejem nasączone, bardzo wilgotne. Jeśli potrzeba, dosalamy. Studzimy i przekładamy w słoju warstwami: śledzie, pory, śledzie itd. Ostatnia warstwa powinna byc z porów. Wstawiamy do lodówki na 2 dni, po tym czasie są najlepsze. Kto lubi więcej oleju, wlewa cały, a nawet może dodać więcej, żeby śledzie były nim przykryte. Ponieważ nie lubię tej zbędnej tłustości ograniczyłam olej do ww. ilości.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=26090


Temat: Sledzie po jurszczynsku*
Agusiu a po jakim czasie te śledzie nadają sie do jedzenia .Kiedyś z mniama robiłam podobne śledzie z ziołami prowansalskimi i czosnkiem i dopiero po 2 dniach były super .A tu jeszcze oliwki,kapary brzmi rewelacyjnie napewno je zrobię na świeta już mi ślinka cieknie
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=2182


Temat: Sledz w sosie piaczarkowo-koprowym
Sledz w sosie pieczarkowo-koprowym


Na sam pierw sliedzi wymoczyc w wodzie zrodlanej bo wazne by byly nie slone a wode zmieniac ze dwa a nawet trzy razy . A piwo zas lepsze nizli woda w ostatni czas moczenia .
Boczku plasterkow z 5 podsmazasz aby tluszczu wytopic co zywo a nie przypaliwszy odstawiasz na bok i z dwie garsci grzybow dorodnych co zwanych pieczarka wkroic grubo i podsmazyc az soki puszcza.
Zaprawic w czasie smazenia sola i przyprawa zwana pieprzem co to z dalekich zamorskich krajow pochodzi.
Wina skosztuj nie malo bo cie wielki trud czeka a pracy wlozywszy wyrob swoj chwalic bedziesz.
Zagrzewasz oleju kieliszek na patelni dodawszy drobno siekanego selera i cebule krajana w koske. A mieszajac zwawo dodaj do tego ziol wszelakich ,soli i pieprzu co pochodzenia rodu juz wspomnialem. Ziol dodajesz prowansalskich co niejaki kupiec Kamis rozprowadza i slawe ich szerzy.
Zasmazasz to i mieszasz z wyrobem wczesniejszym a zadawszy nieco masla w smaku poprawiasz.
Dodaj do tego grochu lecz bron Boze w nadmiarze i lyzke octu winnego a hyzo mieszajac.Grzej powoli az do wrzenia.
Zostaw do ostudzenia az bedzie takie ze mozesz czlonka swego zanuzyc i bolu czuc nie bedziesz.
Nastepnie jedna lyzke majonezu i trzy jogurtu dodaj aby smaku nabralo i czosnku dwa zmiazdrzone zabki zapodaj.
Wymieszaj i dodaj pol garsci kopru co smaku I zapachu dostojnego doda. Zalej tym rybe w przudy przygotowana i sporzywaj na dzien nastepny .
Dwierza zawrzyj .Nie wpuszczaj nikogo. Jesli gosc niespodziewany zajzy co to go odprawic w stanie nie jestes zapodaj wyrob swoj a pamietajac o polskiej goscinie niezaluj miodu i wina czerwonego.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1828


Temat: Ryby i owoce morza
Śledziomania

Co to za dziwna ryba: tania, słona, niedelikatna, lecz cokolwiek by do niej dodać - pasuje! Rodzynki, ananasy, orzechy. Cebula, czosnek, marynowane grzyby. Kapary. Zioła. Curry. Miód albo majonez. Śledziom wszystko wolno!


Śledzie na różne sposoby (od lewej): sałatka śledziowa z orzechami, śledzie w marynacie korzennej, śledzie w oleju z porami i kaparami (u góry), śledzie warzywne (poniżej), śledzie curry (u dołu z prawej)



Śledzie curry ze skórką pomarańczową, śmietaną, majonezem i świeżym szczypiorkiem

6-8 filetów śledziowych matiasów, 1/2 szklanki mleka, 1 winne jabłko, 1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 5 dag), 4 łyżki majonezu, 4 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki curry, cukier i sól do smaku, 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Filety zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godz. Następnie osuszamy i kroimy na kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Mieszamy: skórkę pomarańczową, jabłko, majonez, śmietanę, sok z cytryny, curry, cukier i sól. Układamy śledzie na półmisku i polewamy sosem. Posypujemy szczypiorkiem.

Śledzie w oleju z porem i kaparami

6-8 filetów śledziowych, 1 mała puszka anchois, 2 nieduże pory, 1 szklanka dobrej oliwy, 1/4 łyżeczki ziołowego pieprzu, 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżki małych kaparów z zalewy, 1 łyżeczka soku z cytryny, ew. szczypta soli

Filety kroimy na nieduże kawałki, anchois - na jeszcze mniejsze. Mieszamy. Pory kroimy w plasterki i dusimy na kilku łyżkach oliwy, dodając pieprz i zioła. Gdy będą miękkie, dodajemy kapary, sok z cytryny i resztę oliwy. Studzimy i łączymy ze śledziami. Jeżeli potrzeba, dosalamy.

Sałatka śledziowa z orzechami

4-6 filetów śledziowych, 10 dag ostrego żółtego sera, 2-3 konserwowe papryki, 10 dag zielonych oliwek bez pestek, 1 puszka białej fasoli

Na sos: 4 łyżki majonezu, łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz

Do posypania: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka siekanej natki

Śledzie kroimy na kawałki, ser w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy oliwki, odsączoną fasolę. Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim śledzia. Posypujemy orzechami i natką.

Śledzie w marynacie czerwonej, korzennej

6-8 filetów śledziowych, 4 czerwone cebule, 5 łyżek oliwy, 8 goździków, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku, 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki czerwonego octu winnego, 1-2 łyżki rodzynek

Śledzie kroimy na kawałki, cebule na plastry. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebule. Dodajemy goździki, ziele, cukier, sól, pieprz i dusimy. Gdy cebula zmięknie, dodajemy gałkę, ocet i rodzynki. Ostudzoną marynatę mieszamy ze śledziami, przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na jedną dobę.

Śledzie warzywne

6-8 filetów śledziowych, 2 pomidory, 1 łodyga selera naciowego, 1 gotowana marchewka, 1 gotowana pietruszka, 3 korniszony, 1 cebula

Na sos: 4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki ostrego ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz do smaku

Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Selera kroimy bardzo drobno, pietruszkę i marchewkę - w plasterki, korniszony i cebulę również w kostkę. Mieszamy składniki sosu. Warzywa rozkładamy równomiernie na śledziach i polewamy sosem.

Źródło: Kuchnia
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=11990


Temat: Morskie
ŚLEDŹ W SOSIE POMARAŃCZOWYM

60 dkg solonych filetów śledziowych (maties), 3/4 szklanki mleka, 1 pomarańcza, 1 winne jabłko, kiszony ogórek, 3 - 4 łyżki majonezu, łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz;
Filety zalać mlekiem i odstawić na 2 - 3 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą.
Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać sosem, przykryć folią i odstawić na 1-2 godz. do lodówki.

ŚLEDŹ W MUSZTARDZIE

4-6 wymoczonych filetów śledzia solonego, 4-5 łyżek słodkiej musztardy, 1 łyżka cukru, 1 łyżka ostrej musztardy, 1 łyżka oleju, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka wody, pieprz.
Pokroić filety na 2 cm paski. Wymieszać cukier i musztardę. Wlewać powoli olej, stale mieszając. Wmieszać pozostałe składniki i zalać tym śledzie. Jeść najwcześniej na drugi dzień.

ŚLEDZIE PO JURSZCZYŃSKU

czas przygotowania : 5 minut
paczka (300-500 g) filetów śledziowych w oleju (zdecydowanie polecam powszechnie dostępne matiasy firmy "LISNER"), 1-2 cebule, oliwki (najlepsze są firmy "ACORSA" z puszki), pieprz, 2 listki bobkowe, zioła prowansalskie, olej roślinny, może też być ząbek czosnku lub wymiennie świeża lub konserwowa papryka dla smakoszy, butelka piwa do popicia.
Śledzie pokroić na dowolne kawałki, dodać pokrojoną cebulę, całe oliwki, listki bobkowe, posypać pieprzem i - nie żałując - ziołami prowansalskimi. Wszystko to zalać olejem i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, aby śledzie przesiąkły cebulą, po czym wstawić do lodówki. Spożywać schłodzone, koniecznie popijając piwem, inaczej po posiłku będziemy musieli wypić wiadro wody!.

ŚLEDZIE PO SŁOWIAŃSKU

Przepis na 5 porcji
5 filetów śledziowych
ZALEWA : 1:10 ocet z wodą, ziele angielskie, liść laurowy, na 1l płynu - 3 łyżki cukru SOS : seler, pietruszka (razem ok. 10 dkg), 1 jabłko, 2 cebule, 2 łyżki majonezu, 1 mały kefir (250g), kwasek cytrynowy, sól, pieprz, cukier
Składniki zalewy zagotować, ostudzić, zalać filety i odstawić na 1 dobę.
SOS : seler i pietruszkę ugotować na półtwardo, zetrzeć na grubej tarce. Cebule i jabłko pokroić w drobną kostkę, majonez wymieszać z kefirem, wymieszaćź wszystkie składniki sosu. Śleszie odsączyć z zalewy. Polać sosem przed samym podaniem.

ŚLEDŹ NA PO ŻYDOWSKU

7 - 8 solonych filetów śledziowych, 3/4 szklanki mleka, 1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki, winne jabłko, kiszony ogórek, 1 cebula, 3-4 łyżki majonezu, 1 łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz, sól
Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć, pokroić w dzwonka. Mandarynki, jabłko, cebulę i ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać równomiernie sosem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

ŚLEDZIE W ZALEWIE MIODOWEJ

7-8 filetów śledziowych (matiesy), 2-3 łyżki octu, 3 spore cebule, 1 łyżka miodu, 3/4 szklanki oleju, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3/4 l wody;
Śledzie wymoczyć ok 1 godziny, osączyć, pokroić na niewielkie kawałki.
ZALEWA : do wrzącej wody wrzucić listek, ziele, miód, drobniutko pokrojone cebule - gotować ok. 3 minut.
Dodać ocet, gotować 2 minuty, odstawić, dolać olej, ostudzić.
Śledzie zalać zimną zalewą, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

ŚLEDZIE WANDOWE

6 filetów śledzi w oleju, łyżka octu, 2 spore cebule, 2 łyżki cukru, 2 duże ząbki czosnku, 1 winne jabłko, 1 łyżka oleju, 3 duże łyżki śmietany, sól;
Śledzie pokroić na kawałki, pokropić octem. Cebule pokroić w cieniutkie półplasterki i wymieszać z cukrem. Poobierane jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek rozetrzeć z niewielką ilością soli. Wymieszać śledzie z cebulą, jabłkiem, czosnkiem, łyżką oleju. Ułożyć w salaterce i polać śmietaną. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Podawać z ziemniakami w mundurkach.
Źródło: wedkarstwo.gralik.pl/viewtopic.php?t=502



Welcome to my world